Luare de poziție – problema comunității maghiare în atenția Raportului Departamentului de Stat al SUA
Salutăm raportul Departamentului de Stat, și avem speranța că acest document – care menționează discriminările la adresa comunității maghiare, încălcările drepturilor de folosire a simbolurilor comunității maghiare, cazul Colegiului Miko, situația retrocedării bunurilor bisericești, manifestările împotriva Ținutului Secuiesc, limitările dreptului de folosire a limbii materne, problema învățării limbii române la clasele cu predare în limba maghiară – va marca și finalul unui lung proces, al etapei de evaluare a situației. Totodată, din aceste aspecte reiese și faptul că este timpul acțiunii pe plan politic.
UDMR va continua să-i informeze cu acuratețe și în mod continuu pe partenerii noștri din SUA, în speranța că vor exista, astfel, suficiente dovezi ale încălcărilor de drepturi, prin care să atragă atenția statului român asupra faptului că problema minorităților nu este nicidecum soluționată.
Considerăm că, cu cât România încearcă mai mult să mușamalizeze abuzurile comise împotriva comunității maghiare și se străduiește să transmită lumii imaginea unei țări exemplare în acest sens, cu atât mai mult ne îndepărtăm de idealul pe care ni l-am propus în urmă cu 27 de ani și pentru care am militat continuu, acela bazat pe dialogul dintre majoritate și minoritate, pe respectul reciproc.
Delegația Uniunii a efectuat vizite la Washington în anii 2015 și 2016, cu scopul de a informa membrii Congresului american cu privire la situația din România, de a sublinia stagnarea procesului de restituire a bunurilor bisericești și comunitare din România.
Am atras atenția partenerilor noștri și asupra faptului că România, în mod constant, transmite o imagine ideală referitoare la situația minorităților din România, deși, începând cu anul 2007 – momentul aderării țării la UE – nu mai respectă criteriile care au fost impuse prin procesul de aderare. Iar acest aspect se răsfrânge cel mai mult asupra membrilor comunității maghiare din România.
Zilele trecute am informat ambasadorul Statelor Unite din România în legătură cu abuzurile constatate în cazul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, cerându-i să se alăture în sprijinul adevărului, să nu permită degenerarea acestor excese și erodarea statului de drept.
Kelemen Hunor,
Președintele Uniunii Democrate Maghiare din România
Textul integral în limba engleză al raportului poate fi accesat aici: https://www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt/humanrightsreport/index.htm?year=2016&dlid=265464&utm_source=foter_ro&utm_medium=link&utm_campaign=foter_ro_201703
Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.