”Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș este un exemplu care demonstrează cum procurorii DNA încearcă să desființeze o instituție de învățământ”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, într-o conferință de presă, desfășurată la Târgu Mureș

03.03.2017


Președintele Kelemen Hunor a reiterat situația critică în care se află Liceul Romano - Catolic și a atras atenția autorităților locale, județene și naționale în legătură cu numeroase demersuri abuzive ale procurorilor și ilegalități comise în aplicarea unor decizii în cazul acestei instituții de învățământ. Președintele UDMR a afirmat că este o situație inacceptabilă și că, săptămâna trecută, a trimis o informare pe această temă și Administrației Prezidențiale. 

"Săptămâna trecută eu am făcut o informare Administrației Prezidențiale prin care am trecut în revistă toate aspectele legate de situația de la Târgu Mureș, din punct de vedere al încălcărilor legii, din 2015 până săptămâna trecută. Un alt aspect pe care l-am semnalat Președinției este faptul că, în anul 2015, a fost semnat un protocol cu Ministerul Educației în privința organizării învățământului teologic, iar în articolul 11 al acestui document se specifică faptul că planul de școlarizare pentru unitățile de învățământ preuniversitar teologic catolic se elaborează anual de către unitatea de învățământ conform legii, după consultarea prealabilă a autorității bisericești competente și se aprobă conform legislației în vigoare. Biserica Romano-Catolică susține în continuare proiectul de școlarizare menționând că nu a fost consultată în această elaborare a propunerii Inspectoratului Școlar Județean, iar din acest punct de vedere, consideră că acest protocol a fost încălcat. Protocolul a fost semnat în baza Legii Educației și pe baza legislației secundare, iar din acest punct de vedere este o lege între părți: între administrația centrală, Ministerul Educației și Biserica Romano-Catolică. Deci, din acest punct de vedere, există o problemă care trebuie analizată, dezbătută și supusă atenției publice”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii a semnalat faptul că, în acest moment, părinții elevilor se confruntă cu un fapt fără precedent: nu există nicio posibilitate să-și înscrie copiii în clasele 0, a 5-a și a 9-a, deoarece Inspectoratul Școlar Județean Mureș nu a acceptat ca această instituție să fie inclusă  în rețeaua școlară. Există, însă, o adresă semnată de inspectorul școlar general care face trimitere la o anchetă a DNA, aflată în derulare. 

"Orice decizie irevocabilă, definitivă, luată de o instanță judecătorească  trebuie acceptată și pusă în aplicare, în orice sistem politic. Dar până când nu există o asemenea decizie, nu se poate accepta ca într-un stat de drept, prin ancheta unui procuror să se poată desființa o școală. Nu ancheta procurorului stabilește dacă funcționează legal, sau dacă au existat greșeli administrative, ori de altă natură, în perioada înființării liceului, ci printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă se poate stabili acest lucru. Într-un stat de drept este inacceptabil ca o anchetă să aducă o instituție în pragul desființării, indiferent că vorbim despre Inspectoratul Școlar, despre Liceul Romano-Catolic, despre ministere sau o altă instituție", a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor

Liderul Uniunii susține că procurorii DNA au chemat la audieri, în mod abuziv, mai mulți părinți ai căror copii învață la Liceul Romano-Catolic, fapt considerat inacceptabil, întrucât părinții nu au alte raporturi juridice sau de altă natură cu instituția de învățământ, în afară de prezența copiilor în această școală. Președintele UDMR a precizat că s-a adresat și Consiliului Superior al Magistraturii pentru a cere examinarea conduitei procurorilor în cazul anchetei, mai ales că părinții au fost chestionați cu privire la religia copiilor lor, fapt pe care nu și-l permitea nici Securitatea în perioada comunistă. 

"Nu este treaba procurorului ce religie au copiii, ce religii au părinții. Nici Securitatea nu și-a permis așa ceva, sunt metode securiste! Este un abuz de putere din partea procurorului, este o încercare de a intimida comunitatea și părinții și de a cere, nu explicit, dar implicit, să nu mai meargă la această școală. Deci este o încercare de a desființa această școală, fără o decizie definitivă și irevocabilă a unui judecător. Prin urmare, am cerut prin solicitarea trimisă la Consiliul Superior al Magistraturii o verificare, o inspecție juridică, fiindcă din punctul nostru de vedere este o încălcare gravă a metodologiei și a legislației. Consider că lucrurile au scăpat de sub orice control și nu știm care este scopul celor care fac așa ceva. Și nu mă refer doar la DNA, ci la tot ce se întâmplă în instituțiile locale", a mai declarat președintele Kelemen Hunor

Liderul Uniunii consideră că este datoria în primul rând a autorităților centrale să găsească o soluție, întrucât ceea ce se creează prin această presiune asupra comunității maghiare, deteriorează grav relațiile interetnice româno-maghiare în municipiul Târgu Mureș și nu numai.

”Noi nu credem că Biserica Romano-Catolică a greșit și nu credem că părinții au greșit. Ieri am trimis această solicitare către președintele CSM, în care spunem foarte explicit și argumentat care sunt în acest moment problemele cele mai importante și ce solicităm din partea CSM. Așteptăm de la ei o poziție foarte fermă și clară. Ce se întâmplă la Târgu Mureș, din punctul nostru de vedere, a depășit demult limitele statului de drept și pune sub semnul întrebării separarea puterilor în stat și valorile statului de drept", a conchis președintele Kelemen Hunor.

La conferința de presă au mai fost prezenți președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, și senatorul UDMR, Novák Csaba-Zoltán.

Președintele UDMR Mureș, Peter Ferenc, a arătat că situația a devenit tensionată la Târgu Mureș din cauza problemelor de la Liceul Romano-Catolic și că cel mai important este acum detensionarea acestei situații, fiindcă nu crede că există posibilitatea ca înființarea unei școli să fie un act de corupție.

Înființarea unei școli, a unei instituții care educă copiii noștri, nu poate fi considerată act de corupție. Printr-o iresponsabilitate cumplită s-a creat o atmosferă de teamă aici, profesorii, părinții și copiii trăiesc cu teama zilei de mâine. Eu am încredere că noi, cetățenii acestui oraș, nu ne-am dorit această atmosferă și nu ne-o dorim nici în continuare. Consider că cel mai important lucru pe care trebuie să îl avem acum în vedere este detensionarea situației. Noi dorim să trăim pașnic în Târgu Mureș”, a declarat președintele UDMR Mureș, Péter Ferenc.

Senatorul Novak Csaba Zoltan a menționat, la rândul său, că Uniunea va fi alături de părinții elevilor și le va oferi asistență juridică pentru a deschide acțiuni în instanță. ”Când am primit mandat de la comunitatea maghiară din județul Mureș am spus că am să duc cu mine în București problema Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureș”, a declarat senatorul UDMR.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.