Horváth Anna demisionează din funcția de viceprimar și va fi numită în funcția de vicepreședinte executiv al UDMR

11.03.2017


”Cine mă cunoaște știe că sunt o persoană activă, căreia îi place și poate să muncească foarte mult. Pentru mine, aceste cinci luni de interdicție, care par să nu aibă nicio limită în timp, nicio perspectivă, este o situație pe care nu mi-o mai pot asuma. Din aceste considerente am luat decizia de a-mi înainta demisia din funcția de viceprimar al Clujului la următoarea ședință a Consiliului Local”, a declarat, azi, 9 martie, în cadrul unei conferințe de presă, Horváth Anna. Politicianul UDMR va fi numit în funcția de vicepreședinte executiv pentru administrațiile publice locale al UDMR. Decizia urmează să fie confirmată la următoarea ședință a Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) UDMR. 

Potrivit afirmațiilor sale, se împlinesc cinci luni de când DNA a instituit interdicția de a-și exercita atribuțiile de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. De atunci a fost prelungită de două ori măsura controlului judiciar. De 21 de săptămâni trebuie să se prezinte săptămânal la poliție, nu poate părăsi teritoriul țării și se află în concediu fără plată, o situație care înseamnă, practic, luni de zile fără activitate și fără venit. La o lună după cea de-a doua prelungire a controlului judiciar, Horváth Anna a făcut un recurs, pe care luni, 6 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a respins.

Horváth Anna consideră că în acești peste patru ani a avut o singură preocupare: să își facă datoria, să își exercite atribuțiile aferente acestei funcții, a respectat Constituția și legile țării, a depus toate eforturile, puterea și priceperea sa în folosul comunității clujene, pentru binele celor care, prin votul lor, i-au acordat încredere și acest mandat. ”În această poziție, ca să poți fi eficient, ai nevoie de cel puțin două instrumente esențiale: capacitatea enormă de muncă și o reputație nepătată. În cazul meu, în acest moment, se încearcă să îmi fie luat acest al doilea instrument. Eu am în schimb toată încrederea că îmi voi găsi dreptatea și îmi voi recăpăta onoarea în instanțele de judecată”, a subliniat politicianul UDMR.  

”Eu mă consider, în continuare, o luptătoare și voi continua pe drumul pe care am pornit. Voi duce mai departe ceea ce mi-am asumat, cu sau fără funcția de viceprimar: în calitate de consilier local și de reprezentant al UDMR voi spune întotdeauna lucrurilor pe nume, voi face tot ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele comunității locale și al clujenilor de bună credință cu care împărtășim aceleași convingeri și valori, aceeași perspectivă europeană privind viitorul acestui oraș”, a conchis Horváth Anna care a mulțumit clujenilor, colegilor, echipei și Uniunii pentru sprijin și încurajări.

”Consider că Anna a fost mai mult decât un viceprimar. A fost în primul rând un lider al comunității. Indiferent de ce anume crede sau nu un procuror, ea va rămâne un lider al comunității maghiare din Cluj-Napoca și din toată Transilvania. Ultimele cinci luni s-a urmărit numai discreditarea sa, deoarece nu există un raționament pentru care să nu îi fie permisă exercitarea atribuțiilor”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, în cadrul aceleași conferințe de presă.

Liderul Uniunii consideră inacceptabil faptul că subiectul unei conferințe de presă este astăzi, un caz neconstituțional, având în vedere că această situație s-a declanșat după decizia Curții Constituționale din primăvara anului 2016, potrivit căreia, un caz de siguranță națională nu poate constitui fondul unui dosar DNA.

Cazul Annei Horváth se află în contradicție cu decizia Curții Constituționale, noi în continuare avem dubii cu privire la acest caz. Suntem convinși de nevinovăția ei și avem încredere că va reuși să își dovedească nevinovăția și în instanță”, a arătat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a mai precizat că, în următoarea perioadă, Anna Horváth va avea un rol bine determinat, ca lider al comunităților locale. După ce își va înainta demisia la următoarea ședință a Consiliului Local, iar aceasta va fi acceptată, UDMR o va numi în funcția de vicepreședinte executiv pentru administrațiile publice locale. ”Are o experiență extrem de valoroasă de care Uniunea are nevoie. Este un bun coleg, care cunoaște activitatea administrațiilor locale, dar poate fi eficient și în soluționarea problemelor oamenilor. Uniunea are nevoie de un vicepreședinte executiv care poate pregăti acele propuneri de modificări legislative, care sunt necesare, mai ales că Uniunea are ca prioritate în perioada următoare numeroase inițiative legislative, care vizează în mod direct activitatea administrațiilor locale”, a spus Kelemen.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.