UDMR solicită Consiliului Superior al Magistraturii desfășurarea unei anchete în cazul Liceului Teologic Romano-catolic din Târgu Mureș

01.03.2017


Uniunea Democrată Maghiară din România s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii și președintelui Mariana Ghena pentru a cere examinarea conduitei necorespunzătoare a judecătorilor și procurorilor care instrumentează cazul Liceului Romano-catolic din Târgu Mureș, adoptarea măsurilor care se impun în ceea ce privește verificarea și sancționarea abaterilor de la conduita profesională a anchetatorilor în speță.
Memoriul semnat de președintele UDMR, Kelemen Hunor, și înaintat președintelui CSM, demonstrează faptul că procurorii DNA au chemat la audieri, în calitate de martori, mai mulți părinți ai elevilor înscriși la Liceul Teologic Romano-catolic.

Liderul UDMR consideră că acest aspect pune sub semnul întrebării conduita procurorilor și imparțialitatea acestora, dar și efectele pe care le poate produce o anchetă nefinalizată. 

Procurorii au chemat la audieri în mod abuziv mai mulți părinți ai căror copii învață la Liceul Romano-catolic. Părinții nu au alte raporturi juridice sau de altă natură cu instituția de învățământ, în afară de faptul că și-au înscris copiii la cursurile acestei instituții de învățământ. Conform declarațiilor părinților și ale avocaților acestora, în cadrul audierilor părinții elevilor au fost intimidați de către procurori, în anumite cazuri  fiind chiar amenințați cu nerecunoașterea studiilor făcute de elevi în instituția de învățământ, de la data înființării acesteia (o astfel de apreciere depășește atribuțiile și competențele procurorilor) sau cu chemarea la audieri a copiilor, elevi ai respectivei școli. De asemenea, părinții au fost chestionați cu privire la religia copiilor lor, iar în cazul în care din răspunsul lor reieșea că au altă confesiune decât cea catolică, li s-a contestat decizia de a-i înscrie la Liceul Romano-catolic, în mod discriminatoriu, în temeiul apartenenței religioase”, a argumentat președintele UDMR.

Kelemen Hunor și-a exprimat convingerea că o astfel de atitudine încalcă etica și atribuțiile profesionale ale procurorilor.

Președintele UDMR a mai subliniat și faptul că, deși nu există o soluție definitivă a instanței judecătorești cu privire la nerespectarea prevederilor legale care țin de înființarea Liceului Romano-catolic, ancheta a atras după sine hotărârea Inspectoratului Școlar Județean Mureș, prin care se interzice înființarea claselor 0, a 5-a și a 7-a pentru anul școlar 2017-2018. Decizia a fost motivată prin faptul că înființarea și funcționarea Liceului Teologic face obiectul unei cercetări penale, desfășurată de procurorii DNA.

O astfel de decizie nu ar fi fost luată dacă ancheta s-ar fi desfășurat cu respectarea obligațiilor profesionale ale anchetatorilor care, prin comportamentul lor, au indus o stare de nesiguranță și de temere, nu doar în rândul părinților, dar și al decidenților din cadrul autorităților competente și dacă s-ar fi avut în vedere, în primul rând, drepturile elevilor”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Textul integral al scrisorii președintelui UDMR, poate fi accesat AICI.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.