Vom iniţia procedura de reînființare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș cât de repede va fi posibil
Imediat după ce condiţiile legale ne vor permite vom face toate demersurile necesare pentru reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Împreună cu biserica și administrația locală vom relua procedura de înființare a școlii – a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, vineri, 8 septembrie la Sfântu Gheorghe. Liderul Uniunii a participat împreună cu primarul municipiului, Antal Arpad, la o întâlnire cu presa locală.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că nici comitetul de părinți, nici Biserica și nici Uniunea nu au renunțat să susţină că Liceul Romano Catolic ar trebui să funcționeze ca entitate juridică independentă. În ultimele șase luni, au fost făcute mai multe propuneri în vederea rezolvării situației școlare, având în vedere faptul că nu nu a fost emisă o hotărâre judecătorească definitiva pentru desființarea acesteia. În legătură cu propunerea ministrului educației prezentată joi seara și referitor la decizia ISJ Mureș din această dimineață, președintele UDMR consideră că acestea pot fi soluții doar temporare. Din informațiile pe care președintele UDMR le deține, majoritatea părinților deși nu sunt în totalitate de acord, însă recunosc totuşi că singura soluție este ca aceste clase să fie arondate administrativ Liceului Teoretic Bolyai Farkas, iar Biserica, în lipsa unei rezolvări mai bune, acceptă și această situaţie. ”În privința acestei chestiuni, noi am susținut punctele de vedere ale părților implicate și acest lucru a fost corect”, a subliniat președintele UDMR și a adăugat că, în situația actuală, este bine că atât copiii cât și profesorii pot începe noul an școlar în clădirea în care sunt obișnuiți.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat faptul că săptămâna trecută a avut o întrevedere cu premierul în legătură cu acest caz. De altfel a fost cel de al treilea premier în funcţie căruia i-a transmis solicitarea bisericii şi a părinţilor, practic o cerere legitimă a comunității maghiare. Analiza juridică pe care a prezentat-o prim-ministrului demonstrează clar faptul că școala a fost înființată legal și că ar trebui să funcționeze, însă ar fi fost nevoie doar de o decizie politică.
„În ultima jumătate de an, în ultimele luni, am încercat să conving președintele statului și pe toți miniștrii educației că, în cazul liceului din Târgu-Mureș, are loc o încălcare continuă a drepturilor care, mai devreme sau mai târziu, va avea repercusiuni. Marți i-am cerut și președintelui Partidului Social Democrat să își asume curajul unei decizii politice în acest caz”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.