UDMR a înregistrat la Direcția Națională pentru Evidența Persoanelor cele peste 300.000 de semnături obținute pentru susținerea Inițiativei Cetățenești Minority Safepack
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că o dezbatere esențială privind Inițiativa Minority SafePack va avea loc în Parlamentul European și în Comisia Europeană anul viitor, după alegerile europarlamentare. Rolul inițiatorilor este acum să convingă șefii de stat și de guvern ai țărilor membre, că Inițiativa Cetățenească Minority Safepack nu este îndreptată împotriva societăților majoritare.
”Inițiativa noastră nu este îndreptată împotriva statelor membre. Nu are scopul de a dezbina Uniunea Europeană, ci, dimpotrivă, este menită consolidării forului comunitar. Dacă cincizeci de milioane de cetățeni europeni sunt solidari cu majoritatea, atunci statele membre vor avea mai mult de câștigat. Este un interes european ca Uniunea Europeană să nu fie împărțită, astfel încât să nu existe diferențe de genul un Occident mai prosper și o parte Estică mai puțin avantajată, unde consecințele moștenirii comunismului sunt în continuare suportate de minoritățile autohtone", a precizat președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Liderul Uniunii a mai arătat că, poziția șefului statului român nu poate fi anticipată în acest moment, dar, cu siguranță va avea un rol foarte important atunci când inițiativa va ajunge pe masa Consiliului Europei.
Semnăturile de susținere au fost înregistrate, astăzi, în prezența unei delegații formate din deputați și senatori UDMR. Președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a mulțumit, încă o dată, comunității maghiare, bisericilor istorice maghiare și organizațiilor locale și județene ale UDMR pentru sprijinul și susținerea inițiativei.
Președintele FUEN, Vincze Loránt a declarat că procesul de înregistrare a semnăturilor de susținere a Inițiativei început în București, deoarece Inițiativa Cetățenească Minority SafePack a început aici, în România, prin faptul că maghiarii din Transilvania, UDMR, au exprimat dezideratele minorităților autohtone la nivel european. Liderul FUEN a mai adăugat că autoritățile naționale au la dispoziție trei luni pentru verificarea autenticității semnăturilor. Președintele FUEN a precizat că se încearcă promovarea Inițiativei Cetățenești Minority SafePack cât mai mult posibil în întreaga Europă.
"Obiectivul este de a prezenta guvernelor și parlamentelor despre ce este vorba: inițiativa nu dorește să ia nimic de la statele membre, dimpotrivă, consolidează valorile europene și dorește să contribuie la dezvoltarea Uniunii Europene. Dorim ca diversitatea lingvistică și culturală să fie recunoscute în Europa pentru a se putea adopta măsuri care să asigure perpetuarea comunităților naționale pe termen lung", a declarat președintele FUEN, Vincze Loránt.
Predarea semnăturilor de susținere va continua joi, în orașul Banská Bystrica, din Slovacia.
Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.