Kelemen Hunor: Noul Cod Administrativ mai degrabă centralizează decât descentralizează
Poziția UDMR este susținută și de faptul că inclusiv Guvernul intenționează să depună amendamente la propriul proiect de lege. Liderul UDMR consideră că sunt necesare mai multe dezbateri privind acest proiect de lege, deoarece, pe termen lung, acest Cod va impunem funcționarea și rolul administrației locale în procedura de administrare a statului român.
”Din punctul nostru de vedere sunt multe greșeli în forma actuală a acestui proiect. De exemplu, întărirea rolului prefectului. Prefectul ar deveni garantul legalității, ministerele ar putea comunica cu instituțiile subordonate numai prin intermediul acestuia. Prefectul nu ar avea doar calitatea de supervizor, dar ar putea si sa verifice legitimitatea actelor emise de administrațiile locale – sunt câteva aspecte care depășesc limitele constituționalității”, a precizat președintele UDMR.
Totodată proiectele de hotărâre din Consiliile Locale nu ar putea fi supuse dezbaterii doar dacă sunt însoțite de avizul de legalitate al secretarului UAT.
Din acest punct de vedere, secretarul poate bloca orice inițiativă, deși nu are atribuțiile necesare, deci, din acest punct de vedere, nu ar trebui să ajungem în punctul în care dezbaterea să depindă de bunăvoința sau neputința unui secretar.
Alte dispoziții care creează incertitudini este mandatul conducerii autorităților locale. ”Înlocuirea președintelui, vicepreședintelui Consiliului Județean și a viceprimarilor necesită astăzi o majoritate de două treimi în consiliile locale și județene - noul proiect de lege propune însă o majoritate absolută în aceste cazuri, ceea ce înseamnă că nu va exista o stabilitate la nivelul administrațiilor locale pe durata unui mandat de patru ani” , a mai spus liderul Uniunii.
Președintele Kelemen Hunor consideră că, un alt aspect, mult mai grav, este schimbarea majorităţii calificate de două treimi existente azi cu majoritatea absolută pentru adoptarea hotărârilor Consiliilor Locale şi Judeţene privind patrimoniul, cu excepţia vânzării-cumpărării de imobile şi acest lucru iarăşi nu este bine. Când e vorba despre patrimoniu, trebuie să păstrăm acele două treimi.
”Deci trebuie o discuție serioasă, deoarece am impresia că cei care au pregătit noul cod nu sunt neapărat politicieni ci mai degrabă cei din eșalonul 2 – 3 din administrație, care au interesul sa existe o centralizare puternică și alte obiective decât cele care există în programul de guvernare și în programul nostru politic”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.