Reforma educației este o prioritate pentru UDMR, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, la cea de a 33-a ediție a Forumului Pedagogilor, care a avut loc în județul Harghita

20.11.2016


Forumul Pedagogilor este o reuniune care, din anul 2005, se organizează de două ori pe an, la inițiativa Federației Organizațiilor de Tineret din regiunea Ciuc (CSTIT). Prezent la eveniment, președintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a îndemnat pe profesori să contribuie, cu propunerile lor, la noua reformă a educației din România, care este în curs de elaborare.
Tema principală a acestei ediții a Forumului Pedagogilor a fost educația prin acumularea de experiență. Participanții au discutat despre modalitățile prin care actul educațional poate fi transformat, pentru elevi, într-o experiență importantă și instructivă. La forum a participat și Görbe Péter, inspectorul şcolar general al județului Harghita, care a apreciat că este important ca, din când în când, pedagogii să privească procesul educațional din cealaltă parte a catedrei, prin prisma elevilor, pentru a înțelege exact percepția acestora.

Referitor la sistemul educațional și la reformarea acestuia, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, i-a informat pe profesori că, de la începutul anului 2016, președintele României, Klaus Iohannis, a demarat o serie de reuniuni la care se discută despre reînnoirea sistemului public de educație și a învățământului superior.

„Noi cerem, deja, de ani de zile, ca, pe această temă, să se ajungă la un acord și la nivelul întregii clase politice. Să nu ia totul de la început fiecare nou ministru al Educației. Odată introdus un nou sistem, acesta să fie lăsat să funcționeze și să se vadă rezultatele”, a spus Kelemen Hunor. După toate probabilitățile, proiectul reformei în sistemul educațional va ajunge în Parlament la sfârșitul anului viitor și va intra în vigoare începând cu anul școlar 2018-2019.

Kelemen Hunor a adăugat că și Uniunea a venit cu propuneri serioase pentru reînnoirea sistemului educațional și anume, renunțarea la temele de casă, simplificarea programei școlare și un accent mai mare pe o educație bazată pe acumularea de cunoștințe și dezvoltarea metodelor didactice bazate pe necesarul de informații destinate elevilor, ceea ce ar înlocui actualul sistem greoi de învățare, cu dobândirea de informații utile, de care elevii vor avea nevoie pe durata întregului proces de formare.  

Președintele Uniunii a vorbit și despre situația de la Liceul Romano-catolic Rákóczi Ferenc II din Târgu Mureș. Kelemen Hunor a subliniat faptul că deciziile politice adoptate atât de greu și datorită cărora, în prezent, în România, se poate învăța în limba maghiară și pot fi înființate școli maghiare atât laice, cât și confesionale, totuși, în acest moment, se vede că nu sunt luate în considerare de anumite instituții care blochează, astfel, procesul educațional a peste 400 de elevi, în mijlocul anului școlar.

 „Oamenii sunt supărați și dezamăgiți și la fel suntem și noi, pentru că am devenit ținta unor atacuri nedemne. În fața acestei situații, vă spun că putem pierde mult. Chiar dacă noi rămânem pe dinafară și nu vom fi prezenți, o reformă tot va avea loc. Însă, dacă suntem prezenți în  Parlament, atunci vom încerca să susținem, în continuare, rezultatele pe care le-am obținut până acum, pentru că, altfel, nu există nicio garanție că va rămâne valabil tot ceea ce am obținut, cu atâta greutate, în ultimii 27 de ani. Nu este scris nicăieri că se preia și se duce mai departe, în mod automat, tot ceea ce privește învățământul în limba maghiară și rețeaua instituțiilor noastre. Și nici măcar nu ni s-a promis că vor fi adoptate amendamentele corespunzătoare”, a subliniat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a dat asigurări că reformele în curs de elaborare nu pot fi oprite, noul sistem educațional se va finaliza, iar Uniunea va avea un cuvânt de spus în ceea ce privește formatul noii legi. Președintele Kelemen Hunor a insistat asupra necesității observațiilor și propunerilor în legătură cu proiectul de reformă a sistemului educațional, venite din partea cadrelor didactice maghiare. Liderul Uniunii a subliniat că nu poate fi elaborată o lege care să nu ia în considerare interesele maghiarilor din Transilvania, o lege care să anuleze tot ceea ce a realizat UDMR în ultimii 27 de ani.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.