Kelemen Hunor: Orice partid doreste sa guverneze - Interviu Ziare.com

08.10.2013


USL-ul trece prin momente in care pare la un pas de despartire. Pe margine, in opozitie, stau insa partide care ar putea da greutate unei alte aliante de guvernare. Kelemen Hunor, presedintele UDMR, nu neaga ca UDMR-ul ar vrea sa intre la guvernare. Cu cine se are insa mai bine din binomul PSD-PNL?

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Hunor Kelemen declara: "Atat pot sa va spun: ca orice partid doreste sa guverneze. Nu exista un partid care nu doreste acest lucru", si a povestit episodul de dupa alegerile din 2012, cand Victor Ponta a chemat UDMR la guvernare si PNL a respins ideea.

Potrivit liderului UDMR, Victor Ponta este prieten cu el iar relatia dintre PSD si UDMR este "o relatie corecta, fiecare cu interesele lui".

In 2012, in momentul alegerilor care au adus USL-ul la putere, premierul Ponta v-a sunat si v-a propus sa intrati la guvernare. Dupa ce PNL v-a refuzat cooptarea la guvernare, presa avea titluri de genul "UDMR asteapta sa se destrame USL ca sa intre la guvernare".

Stiam ca nu se destrama.

V-a mai sunat Victor Ponta?

Da, am mai vorbit, dar nu ne-a mai sunat nimeni pe subiectul acela, nici Victor Ponta, nici altii din PSD nu ne-au abordat. Dar discutam, pe probleme punctuale, cum ar fi Universitatea de Medicina, bugete, tot felul de chestii. Premierul vine la noi la grup, asa cum merge si la alte grupuri.

Situatia e in desfasurare in acest moment, poate aduce o rupere a USL-ului.

Nu stiu. Nu e treaba mea.

Sunteti pregatit sa intrati la guvernare alaturi de PSD, daca PSD va va cere?

Nu este o intrebare la care pot sa raspund in acest moment. Atat pot sa va spun: ca orice partid doreste sa guverneze. Nu exista un partid care nu doreste acest lucru. Pe cei care spun "Domnule, eu nu vreau sa guvernez", uitati-i. Asta e raspunsul meu la intrebarea dumneavoastra. In rest nu intru in speculatii, fiindca au ei problemele lor, nu vreau eu sa bag bete in roata USL-ului.

La aceasta intrebare o sa dau un raspuns in momentul in care situatia politica va cere un astfel de raspuns. Exista o coalitie, are 70%, exista un guvern, ca se cearta, ca nu se cearta, ma intereseaza un singur lucru: lucrurile nu merg bine in tara asta, dar nu este responsabilitatea celor care sunt in opozitie.

Pe plan european sunteti in grupul popularilor. Ati face pasul sa va alaturati PSD, un partid socialist, in situatia in care s-ar intampla aceasta rupere?

Nu este o chestiune fara precedent. E si cazul PNL, ei fac parte din grupul liberal, nu din al socialistilor. Din acest punct de vedere, in Europa gasesti o gramada de situatii cand stanga guverneaza cu dreapta, dreapta cu stanga, verzi cu dreapta si stanga. Uitati ce se intampla in Germania, Merkel a castigat dar nu are majoritate. Probabil ca va forma un guvern cu SPD. Dar acum e doar o chestiune teoretica.

Poate se va pune problema...

Nu stiu, eu zic ca nu se va pune problema prea curand.

Spuneti ca lucrurile nu merg bine in tara. Ati putea trece peste anumite lucruri care nu merg bine ca sa realizati o alianta? Care ar fi conditiile UDMR?

Nu intram in aceste speculatii. Rosia Montana nu votam in Parlament, asta nu se va schimba. Guvernul, daca isi asuma proiectul, nu e treaba parlamentului si sunt multe alte aspecte care pe noi in opozitie ne deranjeaza si am si criticat. Dar nu intru in astfel de speculatii si discutii.

Care sunt acele lucruri care, in conceptia UDMR, nu merg bine? Ce nu reuseste USL-ul sa faca bine in tara?

Ceea ce au facut ei cu reorganizarea directiilor judetene din tara, la Finante, regionalizarea mascata, este o prostie uriasa si o greseala si timpul va arata ca nu functioneaza. Apoi, toata discutia asta pe regionalizare. Sau impozitul agricol.

Nu se poate sa iei toata suma si sa o duci la nivel central, in bugetul national si sa nu lasi nici un leu pentru autoritatile locale. Totusi, productia agricola nu se intampla la Ministerul de Finante, sub aripa domnului Gherghina, se intampla la fermierii si taranii din localitatile tarii.

Rosia Montana si schimbarea surprinzatoare a procurorilor DNA nu sunt si ele pe lista lucrurilor care ingrijoreaza UDMR?

Cu Rosia Montana am spus cum stau lucrurile. Nu vom vota. Cu procurorii nu comentez. Nu cunosc, nu e treaba poiticienilor.

Cum ati defini relatia in acest moment, dintre Victor Ponta si UDMR sau dintre premierul Ponta si Kelemen Hunor? 

Nu exista o relatie intre Ponta si UDMR sau intre Ponta si Kelemen Hunor. Exista relatii institutionale, intre doua formatiuni politice, una in opozitie, cealalta la putere, o relatie corecta, fiecare cu interesele lui.

Dincolo de aceste relatii institutionale ne cunoastem de mult, ca si colegi, ca si amici, nu am negat acest lucru, cand eram noi la guvernare si atuncea ne-am vazut. In 2012, au fost niste discutii dupa referendum. Erau suparari, mai ales din partea liberalilor, si prin vara au fost niste discutii.

Ei nu stiau ca vor castiga alegerile cu doua treimi, noi nu stiam ca va fi un scor de acest gen si fiecare si-a asumat un anumit risc in toata discutia noastra, intre Ponta, Antonescu si mine. La un moment dat s-a pus problema: facem sau nu facem o intelegere pentru perioada postelectorala?

S-a stabilit, daca ei castiga cu cat castiga, indiferent cu cat, ne invita si pe noi la guvernare. Asta era riscul lor, ca daca castigau cu 70%, era o asumare a obligatiei lor de a ne invita la guvernare. Riscul nostru care era? Daca castigau cu 40%, iar noi puteam sa mergem si cu altcineva sa formam o majoritate, noi ne-am asumat ca mergem cu ei. 

Pe baza acestui protocol am ajuns la discutia din seara respectiva cand intr-adevar m-a sunat Ponta, a zis care este situatia, eu am spus "Da, venim dupa alegeri, discutam". Antonescu stia de toata povestea asta, a fost prezent, a pus semnatura pe acea hartie.

Viata in politica e in felul urmator: odata esti la guvernare, odata in opozitie. Nu ma deranjeaza. Dupa ce ei au vazut ca nu au nevoie de noi, au aparut fel de fel de speculatii. Nu la nivelul PSD-ului, nu la Ponta, ci la la Voiculescu si PNL. Am avut o intalnire, la care nu a participat Voiculescu, dar eu credeam ca Antonescu, daca si-a asumat o anumita responsabilitate, e valabil pentru toata alianta aia PNL-PC.

Si au inceput, si au dres, si au impachetat si au lacuit, ca nu stiu ce, ca nu stiu cum, sa facem noi nu stiu ce declaratii. Eu nu accept astfel de conditii, teste de loialitate, nu am acceptat niciodata de la nimeni, iar de la Voiculescu si mai putin. Si cu asta basta, s-a terminat, nu am mai intrat la guvernare.

Suntem in opozitie, asta e viata in politica. Daca eram in locul lui Antonescu ce faceam? Asa cum am discutat intre 6 ochi, liderii, veneam si spuneam barbateste: "Uite care-i treaba, nu avem nevoie de voi, uitam protocolul semnat". Dar asta m-a deranjat, modul de a nu tine cont de o semnatura pusa pe o hartie.

Care mai sunt relatiile UDMR cu PDL-ul?

Avem o relatie corecta, de colegialitate, dar nu formam o opozitie unita, nu este posibil in acest moment o astfel de formula in parlament. Au fost puncte unde actiunea noastra politica era comuna, de pilda cand am contestat la CCR impreuna Legea Referendumului.

www.ziare.com, 8.10.2013.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.