Kelemen Hunor, despre criza creditelor în franci elveţieni: UDMR va propune tăierea dobânzii, după model polonez - interviu RFI
Ce soluţii are Kelemen Hunor pentru criza creditelor în franci elveţieni? "Noi încă din 2013 am iniţiat un proiect de lege privind modificarea Ordonanţei de Urgenţă numărul 50 din 2010 şi se referă exact la acest aspect, fiindcă noi am observat atunci, deja era clar că va urma la un moment dat o explozie din acest punct de vedere. A trecut prin Senat în iunie 2014 şi acum este la Camera Deputaţilor. De aceea noi am spus că această soluţie, fiindcă noi vorbim de o soluţie colectivă, aici cu soluţii individuale n-ai cum să rezolvi această problemă, această soluţie colectivă ar însemna o conversie a creditelor valutare în credite în lei, dar nu la cursul de referinţă aplicabil în ziua conversiei, ci cursul valutar valabil în luna contractării creditului respectiv. Sigur, se poate veni cu nuanţări. Noi am mai făcut câteva propuneri în această perioadă de când cursul a scăpat, noi am spus că diferenţa se poate rupe în trei şi o treime să fie suportată de bancă, o treime să fie suportată din bugetul de stat, pentru că şi statul are o oarecare vină pentru această situaţie şi o treime de către cel care a luat creditul", spune preşedintele UDMR.
Kelemen Hunor propune de asemenea soluţia poloneză: "Astăzi vom mai veni cu o altă propunere, cum au procedat polonezii. Polonezii nu au făcut conversia creditelor în moneda naţională, ci au stabilit că la un anumit curs se taie dobânda. Omul plăteşte la cursul respectiv creditul, dar nu se mai plăteşte dobânda până când nu revine cursul".
Întrebat dacă o lege a falimentului personal ar rezolva ceva, liderul UDMR a răspuns: "Nu cred că ar rezolva. E o idee bună, eu nu spun că nu este o idee bună, dar nu va rezolva în mod corespunzător situaţia celor care au luat credite în valută sau în franc elveţian. Dar eu cred că pe termen mediu, pe termen lung este o soluţie necesară în societate".
Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.