Uniunea trebuie să găsească parteneri în Parlament, pentru a pune în practică promisiunile făcute în campania electorală; acest lucru este posibil doar în cadrul unei colaborări parlamentare, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, la Parlament.

21.12.2016


„În perioada următoare, s-ar putea contura o colaborare parlamentară cu coaliția de guvernare. Trebuie să căutăm parteneri politici împreună cu care să putem realiza programul electoral pentru care am obținut încrederea votanților noștri. În momentul de față, membrii coaliției de guvernare sunt deschiși unei colaborări. Varianta unei cooptări la guvernare nu a fost luată în considerare, însă – la cererea coaliției – discutăm despre o eventuală colaborare la nivel parlamentar”, a declarat președintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Președintele UDMR  a spus că, din perspectiva drepturilor minorităților, un acord care să reglementeze o astfel de colaborare parlamentară ar reprezenta un progres: „La negocierile cu membrii coaliției de guvernare, obiectivul urmărit de UDMR a fost ca în cadrul acestui acord să devină posibilă aplicarea prevederilor Cartei  europene a limbilor regionale sau minoritare, precum și a prevederilor Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale, dat fiind faptul că acestea sunt angajamente internaționale. De asemenea, am solicitat aplicarea prevederilor Legii educației și am mai propus includerea în acord a unor măsuri ferme în ceea ce privește folosirea simbolurilor naționale”.

Kelemen Hunor a mai arătat că este necesară, în perioada următoare, adoptarea unor amendamente legislative care să excludă posibilitatea ca aceeași lege să poată fi interpretată în mai multe feluri, indiferent ce instituție a statului o interpretează, fie ea parte din administrația publică sau din justiție: „Trebuie să întărim rolul Parlamentului, trebuie să aducem decizia politică înapoi în Parlament; Una dintre misiunile acestui nou legislativ trebuie să fie aceea de a opri orice situație care să genereze privări de drepturi. Acesta este lucrul cel mai important. Firește, avem în vedere și lărgirea cadrului legislativ. Pragul de 20 de procente pentru utilizarea limbii minorităților este prea ridicat și va trebui să îl reducem. Intenționăm ca în sesiunea de primăvară să depunem un proiect de lege în această privință” a declarat Kelemen Hunor, adăugând că un eventual acord ar face referire la majorarea salariului minim și a salariilor celor care lucrează în administrația publică, la măsuri de stimulare a rămânerii acasă a tinerilor, la construirea autostrăzilor din Transilvania și la multe alte măsuri în domeniul economic și în cel social.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.