Președintele UDMR, Kelemen Hunor, cere demisia sau demiterea ministrului Culturii, ca urmare a gestionării incorecte a dosarului privind includerea pe lista UNESCO a Pelerinajului de la Șumuleu Ciuc

05.12.2016


Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), întrunită în Etiopia, a decis, zilele trecute, să nu includă Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO. Acest rezultat regretabil este o consecință a faptului că secretarul de stat din Ministerul Culturii nu a susținut în mod corect această propunere. Președintele UDMR consideră inadmisibil și ilogic faptul că, într-o zi, statul român îl invită pe Suveranul Pontif să efectueze o vizită în România, iar în ziua următoare refuză includerea pe lista UNESCO a celui mai mare pelerinaj romano-catolic din această țară.
În cadrul unei întâlniri cu lideri ai bisericilor istorice maghiare și ai comunităților locale din regiunea Ciucul de Jos, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a amintit faptul că dosarul a fost întocmit pentru prima dată în anul 2011, iar documentația a fost elaborată cu sprijinul Bisericii Romano-Catolice, a Ordinului Franciscanilor, al administrațiilor locale și județene, după care, ministrul Culturii care a urmat după căderea Guvernului Ungureanu a împiedicat finalizarea dosarului. Abia în anul 2014 dosarul a fost reîntocmit și predat.

Mai mult, la mijlocul acestui an au existat semnale privind intenția Ministerului Culturii de a retrage candidatura Pelerinajului de la Șumuleu Ciuc, însă această intenție nu s-a materializat, după ce  președintele UDMR, Kelemen Hunor, și deputatul Korodi Attila au adresat premierului o scrisoare în acest caz, prezentând situația reală.

Cu toate că propunerea nu a fost retrasă, secretarul de stat al Ministerului Culturii, prezent la reuniunea Comisiei UNESCO, nu a susținut promovarea inițiativei, ci a pledat în favoarea retragerii acesteia. Membrii comisiei au solicitat clarificări cu privire la propunerile a 10 țări, dar secretarul de stat a omis să facă acest lucru în cazul dosarului Șumuleu Ciuc, iar după decizia Comisiei nu a prezentat situația reală în legătură cu cele întâmplate. 

Săptămâna trecută, în cadrul întrunirii din Etiopia, România a acționat împotriva propriei propuneri.  A convins reprezentanții altor trei  state - Cipru, Mexic și Austria, care s-au pronunțat în defavoarea dosarului, iar în urma acestor intervenții comisia a respins inițiativa de includere  a Pelerinajului de la Șumuleu Ciuc pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO. Este inadmisibil. Prin acest gest, mesajul pe care îl transmite statul român este că nu vrea să accepte nimic care nu are origini românești sau ortodoxe. Nu ar fi fost nicio tragedie dacă reprezentantul statului român și-ar fi susținut  propriul dosar și prin acest gest să demonstrez un act de normalitate comunității romano-catolice și maghiarilor din Transilvania. În aceste condiții, solicit demisia sau demiterea ministrului Culturii”, a subliniat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a subliniat faptul că, până în acest moment, nu s-a întâmplat niciodată în istoria UNESCO ca un stat să acționeze împotriva propriului dosar. Mai mult, este de neînțeles faptul că, într-o zi, Papa Francisc este invitat în România, iar a doua zi o autoritate a statului refuză includerea celui mai mare pelerinaj catolic pe lista patrimoniului UNESCO și recunoașterea, protecția internațională a acestuia.

”S-a dovedit, din nou, că nu putem conta decât pe noi înșine. Duminică se va vedea dacă vom avea o reprezentare puternică în Parlament prin care să milităm pentru valorile noastre”, a afirmat președintele UDMR.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.