Maghiarii trebuie să se prezinte la vot în număr cât mai mare la alegerile parlamentare de duminică - este mesajul comun adresat comunității de președintele UDMR, Kelemen Hunor, și premierul Ungariei, Orban Viktor
„Pe noi ne preocupă în mod special rezultatul alegerilor de duminică, ne preocupă câtă forță vor putea demonstra maghiarii din Transilvania, maghiarii din România, maghiarii din Partium și din Banat”, a spus președintele UDMR, Kelemen Hunor, care, parafrazându-l pe premierul Viktor Orbán – un lider cu multă experiență în campanii electorale - a arătat că o victorie puțin importantă reprezintă proiecția unui viitor pe termen scurt, însă o victorie importantă înseamnă un viitor mare, un viitor asigurat pe termen lung.
Potrivit președintelui Kelemen Hunor, pentru maghiarimea din România o victorie mare înseamnă o reprezentare puternică în Parlament. Acest fapt demonstrează că existența comunității maghiare din Transilvania are o temelie puternică.
„Alegerile din acest an sunt cruciale deoarece, în anii următori, vor fi introduse reforme extrem de importante, și anume reforma administrației publice și reforma educației; vor fi luate decizii pentru soluționarea unor probleme care vor influența, pentru decenii, viața fiecărui cetățean, deci și viața maghiarilor din Transilvania, viața comunității maghiare din România. De aceea, noi dorim să avem un cuvânt de spus în deciziile care vor fi luate, în așa fel încât să nu poată fi ignorați cei un milion trei sute de mii de maghiari care trăiesc în România, oameni care acordă o importanță majoră identității lor naționale, culturii lor, pe care doresc să le păstreze, să le cultive și să le consolideze. De aceea trebuie să mergem la vot, de aceea trebuie să fim prezenți”, a subliniat președintele Uniunii.
Kelemen Hunor a apreciat faptul că UDMR și-a îndeplinit datoria morală și a creat unitatea. Astfel, pe listele UDMR candidează și membri ai Partidului Civic Maghiar. „Demonstrăm, încă o dată, că atunci când este vorba despre problemele noastre comune, ne unim forțele, lăsăm de-o parte tot ceea ce, uneori, poate că ne-a separat în trecut, și putem să susținem împreună cauza maghiară din România”, a spus Kelemen Hunor. Liderul Uniunii a ținut să precizeze că, dincolo de cauza maghiară, Uniunea a propus soluții credibile, viabile, pentru rezolvarea problemelor întregii societăți. Președintele UDMR a mulțumit pentru sprijinul acordat de Guvernul Ungariei și de Fidesz și, încă o dată, a adresat un apel întregii comunități maghiare să se prezinte, în număr cât mai mare, la votul de duminică.
Premierul Orbán Viktor l-a felicitat pe președintele Kelemen Hunor pentru că a reușit să creeze, pentru alegerile parlamentare, cea mai largă alianță care putea fi realizată în cadrul comunității. „Să te unești este întotdeauna mai bine decât să meargă fiecare în altă direcție, iar acest lucru putem să-l afirmăm cu certitudine. Noi, maghiarii, știm cel mai bine acest lucru”, a adăugat Orban Viktor.
În ceea ce privește relațiile româno-maghiare, premierul de la Budapesta a subliniat că Ungaria dorește ca România să aibă succes. El a urat succes României, pentru că succesul României este important și pentru Ungaria.
Pe de altă parte, însă, premierul a adăugat că nu este indiferent dacă comunitatea maghiară este sau nu este reprezentată în Parlamentul de la București.
„Eu sunt un optimist, nu îmi exprim argumentele în favoarea reprezentării maghiarilor ca pe o amenințare. Însă, a fi inteligent și optimist nu este același lucru cu a fi orb. Firește că nu putem rămâne nepăsători când există unele realități – și în legătură cu comunitatea maghiară din România, în lumea politică românească din jurul acestei comunități, există actualmente desfășurări care implică amenințări. Acestea sunt tendințe clar adverse, ele ne creează senzația că maghiarii care trăiesc aici nu au parte de respectul care li se cuvine, simțim că puterea din România nu ajută la înlăturarea tuturor obstacolelor puse în calea dezvoltării acestor oameni. Dar, într-o abordare pozitivă, consider că această situație ar trebui să fie doar o atitudine de moment, pentru că eu cred cu tărie că, dacă România își va alege o conducere politică potrivită și dacă va exista și dorința de cooperare cu Guvernul Ungariei, atunci va avea de câștigat și comunitatea maghiară care trăiește în Transilvania, pe teritoriul României”, a declarat Orban.
Premierul Ungariei a subliniat că, deși guvernul său va depune eforturi în vederea cooperării, maghiarii care trăiesc în România trebuie să știe că cine nu își apără drepturile, acela nu va fi luat în considerare de majoritate.
„Mi-ar plăcea ca maghiarii să nu poată fi ignorați, ca maghiarii să ia poziție pentru apărarea propriilor interese, să aibă propria voce, să își apere interesele cu voce tare și să acționeze ca un instrument pozitiv și în favoarea cooperării româno-maghiare. Aș dori să adresez tuturor maghiarilor care trăiesc astăzi pe teritoriul României îndemnul să participe în număr cât mai mare și cu toate forțele la alegerile care urmează. Acest lucru va influența calitatea vieții fiecăruia, oportunitățile comunităților în care trăiesc. Totodată, va influența relațiile româno-maghiare și, în același timp, și țara-mamă. Și pentru noi, maghiarii din țara-mamă, este important ca maghiarii de aici să meargă la vot. Vă rog respectuos să faceți acest lucru”, a spus premierul Ungariei.
Cu toate că alegerile de duminică au fost principalul scop al întâlnirii, premierul Orban Viktor a anunțat că a convenit cu primarul municipiului Satu Mare ca Ungaria să sprijine solicitarea privind construirea autostrăzii de 35-40 de kilometri lungime care să lege acest oraș de Europa. Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, premierul s-a referit și la relațiile româno-maghiare, mai precis la motivul pentru care ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a dat dispoziții ca diplomații ungari să nu ia parte la celebrări și recepții organizate cu ocazia zilei de 1 Decembrie.
„Eu am un mod de abordare de modă veche. Consider că sinceritatea este atitudinea cea mai bună chiar și atunci când este vorba despre probleme delicate. Fără îndoială că, în acest caz, avem de-a face, din punct de vedere diplomatic, cu o problemă delicată, dar este mai bine să îți asumi cu sinceritate opiniile, decât să fii duplicitar. Situația este următoarea: pentru că maghiarii nu au ce sărbători pe 1 Decembrie, ei nu sărbătoresc. În opinia mea, așa este corect și cred că în felul acesta se creează o relație mult mai clară și corectă față de români decât dacă ne-am preface, deși și ei știu că nu sărbătorim și totul nu ar fi decât o mare lipsă de sinceritate. Diplomația ungară a procedat corect atunci când a ales drumul drept, aceasta este situația, cu asta trebuie să trăim, asta este istoria”, a conchis premierul Orban Viktor.
În ultimii ani, premierul Ungariei s-a aflat de două ori la Satu Mare. În 2014, alături de președintele Uniunii, Kelemen Hunor, în acest oraș din regiunea Partium, șeful Executivului de la Budapesta i-a îndemnat pe maghiarii din România să voteze în alegerile pentru Parlamentul European.
Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.