FUEN rămâne principalul partener al UDMR în strategia de susținere a intereselor minorității maghiare pe plan european
FUEN este organizația umbrelă a minorităților naționale din Europa și, în același timp, principalul partener al UDMR în strategia de susținere a intereselor minorității maghiare și de promovare a valorilor minorității maghiare, pe plan european.
În acest context, în urmă cu cinci ani, Uniunea a elaborat în comun cu Partidul Popular din Tirolul de Sud (SVP) şi Tineretul Naţionalităţilor Europene (YEN), Inițiativa Cetățenească Minority SafePack, prin care, pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, inițiatorii solicită organismelor abilitate, posibilitatea protejării drepturilor minorităților naționale autohtone la nivelul forului comunitar.
”Inițiativa a ajuns acum în etapa finală. După ce am câștigat procesul împotriva Comisiei Europene la Curtea Europeană de Justiție, am reușit să ajungem la un compromis cu Comisia Europeană în privința înregistrării Inițiativei Cetățenești Europene: din cele 11 puncte propuse de noi în Inițiativa Cetățenească Europeană Minority SafePack, 9 au fost acceptate şi au fost înregistrate pe 3 mai de către Comisia Europeană. Ceea ce înseamnă că avem la dispoziție 1 an de zile să adunăm 1 milion de semnături din cel puțin 7 state membre”, a arătat președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Prin Inițiativa Cetățenească Europeană Minority SafePack, inițiatorii solicită Uniunii Europene protecția cetățenilor care aparțin minorităților etnice și lingvistice, dar și adoptarea unor măsuri legislative pentru consolidarea diversității culturale și lingvistice a Uniunii, în domenii precum: limbile regionale și minoritare, cultură și educație, politică regională și în favoarea minorităților naționale, reprezentare, egalitate, audiovizual și alte forme de conținut media.
”Este un pachet extrem de important pe care, după depunerea unui milion de semnături, Comisia Europeană și Parlamentul European îl va legifera. Probabil că după anul 2018 sau chiar în 2019 sunt șanse reale să existe o reglementare, însă nu mai curând de această dată. Întrucât, după depunerea semnăturilor de susținere din cel puțin 7 state membre, urmează o procedură la nivelul Comisiei Europene și, prin urmare, perspectiva anului 2019 este mai plauzibilă pentru o dezbatere despre această Inițiativă”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.
„Clujul va deveni capitala europeană a minorităților pentru câteva zile”, a declarat președintele FUEN, Loránt Vincze, în cadrul conferinței de presă de astăzi, referindu-se la perioada 17-21 mai, când va avea loc congresul anual al FUEN.
”În cele trei zile vom aborda mai multe teme relevante. Folosirea limbii materne este, practic, laitmotivul acestor congrese, dar la aceste discuții se adaugă câteva tematici speciale: anul acesta am ales contribuția minorităților la patrimoniul cultural european, practicile europene în domeniul autonomiei, modernitate și inovare în comunitățile etnice. Bineînțeles, vom vorbi foarte mult și despre Minority SafePack Initiative. Chiar în prima zi, după deschiderea lucrărilor congresului, dezbaterile vor fi dedicate Initiativei, iar la data de 19 mai vom lansa oficial acțiunea de strângere a semnăturilor. Acțiunea va avea loc la Castelul Banffy din Bonțida. Va fi un eveniment major, despre care se va vorbi mult în următorul an”, a precizat președintele FUEN.
Referitor la Minority Safepack Initiative, Loránt Vincze a declarat că este pentru prima dată în istoria CE când această instituție europeană include tema protecției minorităților naționale într-un document oficial.
”Este un moment istoric, de cotitură, care va marca o nouă abordare, proactivă din partea UE, în privința protecției minorităților naționale. Probabil este cel mai important eveniment de acest gen din ultimele două decenii și jumătate pentru minoritățile naționale”, a mai spus Vincze.
”În Uniunea Europeană trăiesc aproximativ 60 de milioane de persoane aparținând minorităților naționale sau grupurilor lingvistice şi multe dintre acestea se află în situații dificile, începând de la recunoașteri din partea statului respectiv, continuând cu state şi comunități care, deși beneficiază de anumite drepturi, acestea nu sunt satisfăcătoare din punct de vedere al comunităților, și terminând cu unele situații foarte bune ale unor autonomii colective cum sunt cele din Tirolul de Sud, Finlanda, Belgia şi alte state europene. Însă chiar si minoritățile care se află într-o situație mai bună au nevoie de un sprijin constant, de promovarea drepturilor lor şi de un dialog constant între majoritate și minoritate”, a precizat Loránt Vincze.
Președintele FUEN consideră că provocarea următorului an nu va fi neapărat strângerea semnăturilor de susținere, ci mai degrabă formarea unei coaliții în privința protejării drepturilor minorităților naționale și acumularea de sprijin și în rândul majorității, pentru ca această inițiativă să îşi atingă scopul propus.
„Avem speranța că ne vor susține prin semnături nu doar persoanele aparținând minorităților naționale, întrucât reprezintă un interes comun ca minoritățile naționale să se simtă acasă și în siguranță pe pământul natal”, a afirmat Loránt Vincze.
Președintele FUEN a mai subliniat că este necesară o schimbare de mentalitate în privința raportării la drepturile minorităților naționale, iar acest aspect este susținut și de faptul că în data de 4 mai va avea loc în PE un eveniment organizat sub patronajul președintelui PE, Antonio Tajani, pe tema MSP.
Inițiativa este susținută și de guvernele Germaniei și Danemarcei, dar și PPE i-a asigurat pe inițiatorii MSP de același sprijin, în cadrul congresului din Malta.
„Am ales Transilvania, pentru că aici trăiește cea mai mare minoritate națională care locuieşte în zonă compactă și care consideră Clujul capitala acestei comunități. Cluj-Napoca va fi capitala minorităților europene pentru câteva zile, ceea ce este o bună oportunitate pentru noi de a prezenta obiceiurile și preocupările maghiarilor din Transilvania. Iar congresul de la Cluj marchează, astfel, simbolic, și o etapă importantă din istoria FUEN, deoarece proiectul nostru politic cel mai important, Minority SafePack Initiative, a demarat aici, la Cluj, la inițiativa UDMR. Totodată, UDMR a fost în ultimii ani cea mai activă și determinantă organizație membră a FUEN”, a mai afirmat Vincze.
La eveniment sunt invitați să participe președintele României și ministrul român pentru afaceri europene, deoarece scopul este dialogul dintre majoritate și minoritate, iar delegații congresului vor fi și invitații primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
„FUEN salută și pe această cale decizia primarului de amplasare a indicatoarelor trilingve la intrările orașului, ar fi cu adevărat frumos dacă <<fotografia oficială de familie>> a congresului s-ar putea realiza deja în fața noilor indicatoare”, a declarat Vincze.
La Congresul FUEN participă aproximativ 200 de delegați din toată Europa. Alături de UDMR, parteneri organizatori mai sunt Partidul Civic Maghiar și Comunitatea Armână din România – Fara Armânească, respectiv vor participa și reprezentanții Forumului German din România.
Organizatorii au inclus în programul participanților vizitarea câtorva obiective din împrejurimile Clujului (la Bonțida, Săvădisla), dar vor fi prezentate și câteva elemente din cultura și tradiția minorității maghiare din Transilvania.
Informații detaliate: AICI.
Programul congresului se regăsește AICI.
Textul integral al IC MSP poate fi citit pe pagina oficială a Comisiei Europene în toate limbile oficiale ale UE.
Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.