Discursul președintelui UDMR, Kelemen Hunor rostit azi în plenul Parlamentului, cu ocazia vizitei președintelui CE, Jean-Claude Juncker
Stimate Domnule Președinte al Comisiei Europene,
Stimate Domnule Președinte al Senatului,
Stimate Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Doamnelor și domnilor senatori și deputați!
Pregătindu-mă pentru această zi, am vrut să văd, mai întâi, ce prevedeau documentele UDMR nu acum zece ani în momentul aderării la Uniunea Europeană, ci acum mai bine de 27 de ani, imediat după căderea comunismului. În prima declarație de program din 13 ianuarie 1990 am găsit și primul deziderat ferm, care se referă la democratizarea țării și aderarea sa la structurile euro-atlantice. Convingerea noastră nu s-a schimbat: viitorul României poate și trebuie proiectat într-o Uniune cât mai puternică. Istoria ne-a demonstrat: dinspre est niciodată n-a venit nici libertate, nici prosperitate, nici securitate. Și totuși a existat o singură excepție- securitatea comunistă.
După 10 ani de la aderarea noastră la Uniunea Europeană trebuie să ne punem câteva întrebări și imediat trebuie să avem și răspunsurile.
Prima: ce s-a întâmplat cu așteptările cetățeniilor noștri și în ce măsură suntem responsabili pentru eventualele dezamăgiri?
Cei care au avut așteptări realiste, nu au avut prea multe motive de dezamăgire. Responsabilii pentru eventualele dezamăgiri, în mare parte, suntem noi înșine, dar trebuie să spunem, fără nicio reținere și faptul că există o doză de frustrare din cauza aplicării a dublei măsuri cu care am fost tratați nu o singură dată. Însă, dacă facem o comparație, cum arăta România înainte de aderare și cum arată la zece ani după, diferența este atât de mare, încât nici nu merită să intrăm în detalii.
A doua întrebare: ce credem despre viitorul Uniunii, ce așteptări avem și cu ce putem contribui noi înșine la procesul de transformare, la reformele care nu pot fi amânate?
Răspunsul meu este fără echivoc: avem nevoie de mai multă Europă. Avem nevoie de o Europă profund reformată, o Europă mult mai aproape de cetățeni săi. În contextul competiției globale doar o uniune mai puternică poate ieși învingătoare și poate asigura pacea, stabilitatea, prosperitatea și libertatea cetățenilor săi.
Singure și pe termen lung, nici cele mai puternice state din continent nu ar putea reuși. Nu există alternativă. Ori vom reuși împreună, cu toate eforturile și compromisurile necesare, ori renunțăm la cel mai de succes proiect politic și economic continental, însă, în acest caz, vom avea de pierdut, iremediabil.
O Uniune cu mai multe viteze pe termen lung, și nu mă refer la diferite nivele de dezvoltare, ar fi un proces catastrofal. Ar produce frustrări majore, ar împinge pe unii în căutarea altor soluții și ar însemna tensiuni și conflicte. Mai devreme sau mai târziu trebuie pusă în discuție problema suveranității, regândirea împărțirii puterii și stabilirea unui nou echilibru între statele membre și Bruxelles, între instituțiile europene și cele naționale. Din păcate, timpul nu-mi permite să intru în detalii.
Dragi colegi, domnule președinte Junker!
Ca reprezentant al minorității maghiare din România, împreuna cu Hans Heinrich Hansen din Danemarca, Luis Durnwalder din Italia, Karl-Heinz Lambertz din Belgia, Anke Spoorendonk din Germania, Valentin Inzko din Austria și Jannewietske de Vries din Regatul de Jos sunt semnatarul inițiativei cetățenești MSP.
Mă bucur că instituția condusă de excelența voastră ne-a invitat la dialog și a înregistrat această inițiativă pe 3 aprilie, deschizând calea pentru a putea strânge un milion de semnături din cel puțin șapte state membre. Printre valoriile fundamentale ale Europei se află și diversitatea etnică, cea religioasă și lingvistică. Noi credem că, aceste valori trebuie consolidate. Vorbim despre aproape 60 de milioane de cetățeni care nu vor să fie asimilați, dar vor să trăiască și să-și clădească valorile pe pământul lor natal. Reforma Uniuni Europene trebuie să fie una curajoasă, deschisă inclusiv în această direcție. Dialog, responsabilitate, respect și solidaritate, așa vom putea găsi cele mai bune soluții, inclusiv prin legiferarea la nivel de Uniune. Stiu că nu va fi ușor, dar sunt convins că vrem să câștigăm cu toții și nimeni nu vrea să piardă.
Vă mulțumesc pentru atenție!
Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.