Discursul președintelui UDMR Kelemen Hunor la prima ședinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 2017
Domnilor preşedinţi,
Domnule prim-ministru desemnat,
Doamnelor şi domnilor miniştri,
Stimaţi invitaţi,
Stimaţi colegi deputaţi şi senatori,
După 27 de ani de la căderea dictaturii comuniste şi după 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană putem afirma, fără nicio exagerare, că societatea din România se află într-o criză profundă şi suferă tot mai mult, pe zi ce trece, de o lipsă acută de încredere.
Nimeni nu mai are încredere în nimeni: instituţiile statului, inclusiv cele de forţă, nu au încredere în propriii cetăţeni şi-i tratează permanent ca pe nişte suspecţi şi vinovaţi, fiind doar o chestiune de timp până când vor dovedi vinovăţia lor.
Instituţiile de control îi tratează ca pe nişte hoţi, care parazitează statul, pe toţi cei care asigură sau ar trebui să asigure creşterea economică, crearea locurilor de muncă.
Majoritatea nu are încredere în minorităţile etnice. De cele mai multe ori pune la îndoială loialitatea lor şi permanent vede un pericol în aceste comunităţi, un pericol care, de fapt, nu există.
În aceste condiţii, nu trebuie să ne mirăm când constatăm că nici cetăţenii nu mai au încredere în stat, în instituţiile statului şi nu se simt în siguranţă în propria ţară. Ei văd permanent aplicarea dublei măsuri, lipsă de respect şi lipsă de solidaritate, aroganţă şi dispreţ.
De 12 ani asistăm la distrugerea sistematică a încrederii în Parlament, în partide politice şi, din când în când, implicaţi în lupta politică mai lăsăm şi noi impresia că se poate construi statul de drept, democraţia parlamentară, de cele mai multe ori, renunţând la cele mai importante principii şi valori fundamentale.
De foarte multe ori clasa politică a acceptat că deciziile politice pot fi luate în altă parte şi nu acolo unde le este locul, şi această situaţie va crea bunăstare socială şi siguranţă.
Trebuie să spunem, de la acest microfon, că a fost o greşeală fundamentală.
Domnule prim-ministru desemnat,
Domnilor preşedinţi,
Stimaţi colegi,
După alegerile din 11 decembrie suntem la un nou început. Avem noua şansă, poate ultima, să facem un efort uriaş şi să readucem încrederea în societatea din România.
Noi, cei care am fost trimişi în Parlament, trebuie să facem primul pas. Politica pe care o facem aici, în anii care urmează, trebuie să fie exclusiv despre oameni şi pentru oameni, spre binele acestei societăţi.
Avem obligaţia să arătăm că se poate face politică în mod onest, corect, fără minciuni şi ţinând cont de aşteptările, dorinţele şi nevoile comunităţilor locale.
Avem datoria să redăm încrederea oamenilor în instituţia Parlamentului şi în actul politic.
Avem obligaţia să readucem deciziile politice în Parlament. Trebuie să redăm Parlamentului greutatea şi rolul consacrat într-o societate democratică, atât în ceea ce priveşte procedura de legiferare, cât şi în ceea ce priveşte controlul Guvernului şi al instituţiilor de forţă.
Coaliţia de guvernare PSD - ALDE are un rol esenţial şi o responsabilitate crucială. Dar şi celelalte partide sau formaţiuni politice vor avea rol important.
În acest proces de recâştigare a încrederii, Uniunea Democrată Maghiară a semnat un protocol de colaborare parlamentară cu coaliţia de guvernare PSD - ALDE. Şi voi repeta pentru cei care nu ştiu sau nu vor să facă nuanţe: în acest proces de recâştigare a încrederii, UDMR a semnat un protocol de colaborare parlamentară cu coaliţia de guvernare PSD - ALDE, cu intenţia clar exprimată şi asumată de a contribui la acele schimbări fără de care nu va exista nici creştere economică, nici bunăstare, nici pace socială durabilă şi nici relaţii interetnice echilibrate. Aritmetic, se poate guverna fără noi. Gestul nostru este unul politic şi vom susţine acest parteneriat în Parlament, în măsura în care va exista din partea coaliţiei de guvernare PSD - ALDE o deschidere la un dialog sincer, corect şi o guvernare în folosul fiecărui om.
Avem în faţa noastră un program de guvernare, în care regăsim multe elemente şi din programul nostru electoral. În acelaşi timp, acest program de guvernare lasă şi o marjă de manevră a coaliţiei de guvernare de a găsi cele mai bune soluţii economice şi de investiţii, ţinând cont de capacitatea noastră bugetară.
Nu vom da un cec în alb Guvernului condus de Sorin Grindeanu, dar în noi veţi găsi un partener serios în acele demersuri şi în susţinerea acelor iniţiative, prin care veţi propune crearea locurilor de muncă şi, implicit, o creştere economică sustenabilă, deduceri fiscale familiilor cu mai mulţi copii, creşterea nivelului de trai, inclusiv printr-un sistem de salarizare mai echitabil pentru cei din sănătate, educaţie şi administraţia locală.
Vom fi parteneri de încredere în toate demersurile care sunt legate de investiţii în infrastructură, în construirea autostrăzii Transilvania de Nord şi în celelalte autostrăzi şi drumuri expres, precum şi în dezvoltarea infrastructurii feroviare.
Vom susţine demersurile Guvernului care propun finalizarea înscrierilor în cartea funciară şi, în acelaşi timp, prima înscriere să fie suportată din bugetul de stat.
Vom susţine iniţiativele prin care agricultura, micii fermieri, crescătorii de animale şi industria alimentară va regăsi locul meritat în societate şi în economia naţională.
Suntem convinşi că merită susţinută orice iniţiativă care va ţine cont de toate deciziile Curţii Constituţionale legate de Codul penal şi procedura penală, precum şi preluarea cât mai repede a Directivei Europene nr. 346 din 2016.
La fel de importantă este stabilirea răspunderii magistraţiilor, deoarece nici politicienii, nici magistraţii, nimeni nu este mai presus de lege.
Pentru noi rămâne o preocupare importantă sistemul de învăţământ, aplicarea pe deplin a legii în vigoare, inclusiv respectarea dreptului la învăţământul în limba maternă pentru fiecare elev, dar şi o regândire a sistemului de învățământ, în sensul de a asigura o pregătire competitivă şi şcoli profesionale bine gândite.
Suntem convinşi că este nevoie de normalizarea relaţiilor interetnice, bazate pe respect reciproc şi aplicarea tuturor reglementărilor legale, inclusiv cele care sunt prevăzute în acordurile şi tratatele internaţionale semnate şi ratificate de către România şi care nu sunt respectate de ani de zile.
În anii care au trecut, în mod artificial, s-a blocat procesul de restituire a bunurilor confiscate de statul comunist. Convingerea noastră este că restabilirea încrederii nu se poate realiza fără o relansare a procesului de restituire şi de despăgubire.
Fără o descentralizare puternică, inclusiv descentralizarea resurselor financiare, nu vom avea comunităţi puternice, nu vom avea o societate puternică. De aceea, vom fi parteneri în toate demersurile legate de descentralizarea reală.
Timpul acordat grupului nostru nu permite o analiză mai amplă, deci mă voi opri aici, dar nu înainte de a vă spune câteva cuvinte despre lista Cabinetului.
Nu ascund faptul că, dacă am fi avut o altă procedură parlamentară, un vot pentru fiecare membru al Guvernului, am fi avut o abordare mai nuanţată.
În aceste condiţii, responsabilitatea pentru funcţionarea Cabinetului şi pentru atitudinea miniştrilor, începând de astăzi este a premierului, pe de o parte, şi a liderilor coaliţiei de guvernare, pe de altă parte.
Sunt de acord să facem o încercare de a ne orienta spre viitor, dar acest lucru nu înseamnă că ştergem din memoria noastră instituţională câteva declaraţii extrem de dure la adresa comunităţii maghiare, din partea unui viitor ministru.
Vrem să contribuim la recâştigarea încrederii în societatea din România, fiindcă dorim să avem o ţară care va cunoaşte succesul economic şi social, o ţară în care fiecare om doreşte să trăiască în siguranţă şi să proiecteze un viitor pentru familia lui.
În acest condiţii, vom vota lista Guvernului şi programul de guvernare, cu gândul la un parteneriat şi la o colaborare parlamentară în spiritul acordului politic semnat.
Vă mulţumesc.
Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.