Curtea de Jusțiție a UE a decis în favoarea inițiatorilor Minority SafePack

03.02.2017


În această dimineață (3 februarie 2017) s-a publicat decizia Tribunalului UE privind inițiativa cetățenească europeană Minority SafePack, lansată de o comisie de cetățeni cu sprijinul Uniunii Federative a Naționalităților Europene (FUEN), respinsă de Comisia Europeană în 2013.
Inițiativa Minority SafePack a fost un apel la dialog din partea minorităților autohtone din Europa către instituțiile UE privind un cadru de reglementare comună în ceea ce priveşte protecția minorităților și măsurile legate de diversitatea lingvistică și culturală, însă Comisia Europeană a refuzat-o în mod arbitrar. Instanța europeană de la Luxemburg le-a dat dreptate minorităților și a anulat decizia.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, membru al comisiei de inițiativă, și Loránt Vincze, președintele FUEN, au salutat decizia instanței.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat: „Mă bucur că Uniunea Europeană a înțeles că nu vrem un tratament special, vrem doar să se recunoască rolul de factori constituenți ai statului, că suntem membri cu drepturi egale ai societății, ai Europei. Țin să precizez că oricare ar fi fost decizia de azi a Curții, noi am fi continuat pe calea pe care am pornit împreună cu partenerii noștri, reprezentanți ai celorlalte minorități naționale autohtone”.

Curtea de Justiție a decis abrogarea sentinței Comisiei, deoarece aceasta nu a argumentat temeinic decizia sa privind respingerea Inițiativei și nu a identificat exact acele propuneri care nu intră în competența UE. Prin lipsa unei argumentări detaliate, CE a privat inițiatorii de posibilitatea elaborării unei noi propuneri, astfel, Curtea obligă CE să adopte o nouă decizie în cazul Inițiativei Minority SafePack.

Comisia nu a ținut cont nici de dispozițiile finale prezentate de inițiatori, potrivit cărora sunt dispuși să accepte și o înregistrare parțială – arată comunicatul oficial – însă Curtea de Justiție a lăsat deschis acest subiect, solicitând CE să ia în considerare și o astfel de posibilitate.

„Deși timp de mulți ani, situația Inițiativei Cetățenești a fost o incertitudine, astăzi s-a dovedit faptul că singura modalitate de a pune un accent mai mare pentru ca protecția minorităților să fie situată pe ordinea de zi, este ca inițiatorii și susținătorii Inițiativei să nu cedeze și să nu renunțe la luptă, nici la Bruxelles și nici acasă”, a spus Kelemen Hunor.

Președintele UDMR consideră că scopul inițiativei cetățenești Minority SafePack este că a identificat cu succes acele domenii care sunt strâns legate de principalele ambiții ale comunităților europene: protecția limbii materne și identității naționale, reprezentarea politică, consolidarea regiunilor și tratamentul egal în fața legii.

În concluzie, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a conchis: Europa se confruntă acum cu mari provocări, dar decizia de azi este o speranță pentru 60 de milioane de cetățeni ai săi, aparținând unei minorități naționale autohtone”

„Europa va avea succes dacă fiecare cetățean al UE va reuși sa obțină acest succes. Dacă Uniunea nu se îndepărtează de oameni, ci rămâne deschisă și dispusă să asculte glasul lor și să acorde atenție propunerilor și inițiativelor cetățenilor ei, succesul va fi sigur”, a mai spus preşedintele UDMR.

Președintele FUEN, Loránt Vincze, a declarat: „Astăzi au câștigat comunitățile naționale europene. Încă nu am ajuns la capătul drumului, dar am câștigat o etapă importantă. Decizia obligă Comisia Europeană să abordeze inițiativa minorităților europene cu mai multă atenție. Iată că solidaritatea minorităților și munca profesională bine pregătită a dat roade. Inițiativa lansată sub egida FUEN-ului de către UDMR, Partidul Popular din Tirolul de Sud și Tineretul Naționalităților Europene (YEN) este un succes comun. Vă mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat! Continuăm munca în interesul minorităților autohtone”.

Prin urmare, Tribunalul a anulat decizia Comisiei, deoarece aceasta nu a oferit o motivare satisfăcătoare pentru respingerea inițiativei și nu a indicat, cu precizie, propunerile care nu intră în competența UE. O explicație detaliată a Comisiei i-a privat pe inițiatori de șansa de a pregăti o nouă propunere, și, prin urmare, instanța solicită Comisiei să adopte o nouă decizie în cazul inițiativei Minority SafePack. De asemenea, Comisia nu a luat în considerare nici dispozițiile finale ale inițiatorilor cum că ar accepta chiar și o înregistrare parțială a pachetului de propuneri, dar instanța a lăsat întrebarea deschisă în această materie.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.